Verlichting uitschakelen

Met alle knopjes, schuifjes en instellingen in Lightroom is het soms lastig om zonder afleiding naar je foto’s te kunnen kijken, terwijl dat wel erg prettig kan zijn.

Verlichting uit in Lightroom

Daar is een oplossing voor! Je kunt namelijk de verlichting uitschakelen. Je kunt deze instelling vinden bij Venster –> Verlichting uit (zie afbeelding hieronder)
In dit menu heb je vier verschillende mogelijkheden:

– Verlichting aan (dit is de standaard instelling)
– Verlichting dimmen
– Verlichting uit
– Vorige / volgende verlichtingsmodus

Verlichting uit in Lightroom

Als je de Verlichting dimt, zullen de schuifjes, knoppen en panelen nog wel zichtbaar en bruikbaar zijn, maar ze zijn minder helder dan normaal (zie foto hieronder)

Verlichting uit in Lightroom

Je hoeft niet bang te zijn dat je geen gebruik meer kunt maken van het menu aan de bovenkant van Lightroom (deze is onzichtbaar geworden), deze is gewoon nog bereikbaar door er met je muis op te gaan staan (zie foto hieronder)

Als je kiest voor Verlichting uit, zal alles om je foto heen donker zijn. Net als bij Verlichting dimmen, is het menu aan de bovenkant nog te bereiken.

Wat ik zelf wel heel prettig vind, is om in deze modus mijn foto’s te croppen. Ik heb zo geen afleiding van de instellingen en kan me compleet concentreren op de foto. Alle elementen in de foto die storend zijn kan ik zo goed zien. Het kan in deze modus ook fijn zijn om je foto’s te bekijken wanneer je foto’s klaar zijn om af te leveren.

Lightroom zou Lightroom niet zijn als hier geen sneltoets voor was. Door de toets L te gebruiken kun je binnen deze instellingen switchen. Probeer het maar eens uit!

Lightroom training zit bomvol tips & tricks om dit prachtige programma onder de knie te krijgen. Wil je meer informatie? Kijk in de shop!

Heb je vragen over Lightroom?
Stel hem in de Lightroom vraag & antwoord groep op Facebook!