Mijn watermerk is niet meer zichtbaar na exporteren

Je hebt een prachtige foto gemaakt, bent klaar met bewerken in Lightroom en gaat hem exporteren. Eindelijk kun je hem tonen aan de online buitenwereld! Je wilt uiteraard je logo als watermerk erop zetten zodat iedereen kan zien dat jij de foto hebt gemaakt, maar als je de foto bekijkt, is het watermerk niet zichtbaar. Hoe kan dat?

Het watermerk is niet zichtbaar, hoe kan dat?

Deze foto is geëxporteerd mét watermerk, maar het logo is niet zichtbaar

Allereerst gaan we eens kijken naar de instellingen van het exporteren. Zoals je in de afbeelding hieronder ziet, is de optie met watermerk wél aangevinkt, dus daar kan het niet aan liggen. We duiken even verder in de instellingen om te checken wat het probleem precies is.

Het watermerk is wel aangevinkt (afbeelding links), dus waar ligt het probleem?

Als we klikken op “Watermerken bewerken” (zie rechterafbeelding hierboven), komt het venster “Editor watermerk” tevoorschijn. Zoals je op onderstaande afbeelding ziet is het juiste watermerk geselecteerd en zou het logo linksonder moeten verschijnen, maar deze is niet meer beschikbaar. Dit betekent waarschijnlijk dat je het bestand met je logo verplaatst hebt, of van je computer hebt verwijderd.

Zorg dat je linksboven het juiste watermerk hebt geselecteerd en klik dan rechtsboven in de “Editor watermerk” op “Kiezen”. Je finder of verkenner komt tevoorschijn en daar kun je je logo selecteren. Let goed op dat je deze niet meer verplaatst of van je computer verwijderd, zodat dit niet weer mis kan gaan.

Om er nu zeker van te zijn dat het de volgende keer bij het exporteren van je foto’s niet weer fout gaat, kun je nu het beste de voorinstelling bijwerken met de huidige instellingen. Dit doe je door linksboven te kiezen voor “Voorinstelling bijwerken”.

Als je je foto nu nogmaals exporteert, zul je zien dat je logo netjes aan de linkerkant verschijnt, precies zoals je het wilde. Zo weet iedereen die jouw foto op internet ziet dat jij hem gemaakt hebt!

Lightroom training zit bomvol tips & tricks om dit prachtige programma onder de knie te krijgen. Wil je meer informatie? Klik op de knop!

De gehele exporteer-functie in Lightroom wordt behandeld in de Ontwikkel-module.
Deze kun je hier vinden!

Heb je vragen over Lightroom?
Stel hem in de Lightroom vraag & antwoord groep op Facebook!